top of page

ארנון חורי-יפין, דצמבר 2024


מיכל דולב השמשוני



קהילת סיד-ישראל מורכבת מארגונים ומאנשי ונשות מקצוע במגוון תחומים הקשורים לפיתוח בינ"ל וסיוע הומניטרי. בואו נכיר את חברי הקהילה ונלמד מהעשייה שלהם ברחבי העולם.

ֿ



 

סיד ספוט - ארנון חורי-יפין, מנכ"ל ומייסד חברת ZzappMalaria

 

ארנון חורי יפין, מנכ"ל ומייסד חברת ZzappMalaria, זוכר את הביקור המשמעותי במחלקות המלריה בבית חולים ציבורי בהודו, שם הוא אומר: "נחשפתי לבעיה גם מההיבט האנושי שלה". הוא למד כלכלה בדגש על סטטיסטיקה, ואל תחום המלריה הגיע דרך עבודתו בחברת Sight Diagnostics, שם פיתחו שיטות אבחון מלריה מבוססות עיבוד תמונה. כיום, הסטארטאפ שהקים עושה שימוש בבינה מלאכותית כדי למנוע מקרי מלריה ולתכנן מבצעים נגד יתושי האנופלס שמעבירים את המחלה.


עוד לפני מאה שנה, נלחמו החלוצים בארץ במלריה. הצלחתם התבססה על שני עקרונות: אסטרטגיה מותאמת מקומית ויסודיות. כדי למגר מלריה ממקומות כמו עמק בית שאן – גן עדן ליתושים, נדרשה יסודיות, ריסוס שלוליות עד האחרונה שבהן. בזזאפ הבינו שתוכנה יכולה לקחת את הפתרונות הישנים, כמו ריסוס בתים או ריסוס שלוליות, ולהשיג איתם הרבה יותר. הרעיון הוא תוכנה שממפה אזור בעזרת תמונות לווין, לוקחת בחשבון נתוני תחלואה וסוג יתוש, ומעניקה פתרון מותאם לכל כפר. בעזרת המודלים המתמטיים, אפשר לצפות את האפקטיביות והעלות של הטיפול. בשטח, עובדי הבריאות המקומיים עובדים עם אפליקציית ניהול שמעניקה להם משימות לטיהור השטח, מגדירה את גבולות הגזרה ומבטיחה שכל אחד פועל במקום בו הוא נמצא.

בניסוי שערכו באי סאו טומה שבאפריקה, בשטח עם אוכלוסייה של 166 אלף איש, בעשרות כפרים ובשטח עירוני, הטכנולוגיה הורידה את אחוזי המלריה ב-53%. "ידענו שהשיטה עובדת כי כך מדינות מיגרו מלריה בעבר, אנחנו רק התאמנו את השיטה למאה ה-21. יש לנו טכנולוגיות חדשות כמו בינה מלאכותית, אבל בסופו של דבר מה שאנחנו עושים הוא שמרני וקלאסי".


ארנון מספר שידע שהוא רוצה לעסוק במאבק בעוני עוד כשלמד כלכלה: "בני אדם ראויים ליותר". בסוף הגיע לעסוק במלריה, "זה גם מציל חיים וזה חשוב, זה חלק מהדרך שלך לבנות את הקהילה ואת האומה, ויש פה השפעות כלכליות משמעותיות עבור הקהילות המקומיות". הוא אומר שמבחינתו, "הבריאות היא הדבר הכי חשוב; כל אחד רוצה שהקרובים אליו יישארו בחיים. בריאות היא גם מנוע צמיחה במובנים רבים".

ישנם אתגרים רבים בעבודה עם תוכנה בתנאי שטח. "באנו באופטימיות יתר, אבל היום אני יותר מבין למה גופי בריאות חוששים לבצע פעולות רחבות היקף בתנאי שטח מורכבים". ארנון מציין את הצורך בתקשורת עם הקהילות המקומיות, להסביר להם למה אנשים מתעסקים במקורות המים שלהם. "זו אופרציה לא פשוטה, ובסופו של דבר אנחנו התוכנה – הכלי לשפר את מה שמבצעים בשטח, אך העולם של המבצעים עצמו מורכב."

bottom of page