קהילת סיד-ישראל מורכבת מארגונים ומאנשי ונשות מקצוע במגוון תחומים הקשורים לפיתוח בינ"ל וסיוע הומניטרי. בואו נכיר את חברי הקהילה ונלמד מהעשייה שלהם ברחבי העולם.
ֿ
סיד ספוט - מיכל דולב השמשוני, מנכ"לית 'מהנדסים ללא גבולות-ישראל'
באוקטובר 2023, מיכל דולב השמשוני הקימה את פרויקט החירום של 'מהנדסים ללא גבולות-ישראל' - "מנגישים ללא גבולות", אשר בו מנגישים את בתיהם של פצועי המלחמה. כיום מערך המתנדבים הפעילים בפרויקט מונה כ 150 מתנדבים שעברו הכשרה ייעודית בארגון ו"מוקפצים" לבצע פעולות הנגשה בבתי הפצועים והמשוקמים בכל רחבי הארץ. מיכל מספרת שלמדינה אין יכולת לבצע פעולות יעילות וללא בירוקרטיה שנותנות פתרונות להנגשה ראשוניות בבתי המשתקמים. ו"מהנדסים ללא גבולות-ישראל", שמה לה למטרה למלא את הפערים הקיימים בחברה בישראל במתן מענה באזורים בהם המדינה לא מתפקדת.
מיכל דולב מגיעה מרקע של אדריכלות, בעיקר בתחומי התכנון במגזר הציבורי והפרטי. את התואר השני שלה במדעים מדויקים עשתה באוניברסיטת תל אביב והתמקדה במחקר באפריקה בקהילות שמפתחות עבור עצמן טכנולוגיות לשיפור איכות מי שתייה. דרך המחקר מיכל נחשפה לעולם הסיוע והפיתוח ועבודות של ארגוני סיוע באפריקה, ביניהם גם לפעילות הארגון בינלאומי הפעיל במדינות רבות בעולם. החזון שלהם הוא לפתח, בשיתוף הקהילות עצמן, טכנולוגיות שמשפרות את איכות חייהן. בנוסף, הארגון מקים פרויקטים במצבי חירום. מיכל מדגישה שפעילות הארגון במצבי חירום מתמקדת במתן מענה חירומי שניוני (second responders) המשמעות היא שפעולת הארגון תתמקד תמיד בסיוע לקהילה מוגדרת תחת מצב חירום מתמשך, כגון עבודה במחנות הפליטים על גבול אוקראינה, שם הארגון היה פעיל עד אוקטובר האחרון, או עבודה במערכות השיקום עם פצועי מלחמה בהנגשה ראשונית.
"יש לנו פרויקטים בטנזניה עם אוכלוסיות שמתמודדות עם אתגרים של מים שאינם ראויים לשתייה עבורן. אנחנו מחפשים פתרונות טכנולוגיים מותאמים במקביל להגברת מודעות על ידי פרויקטים חינוכיים והתקנה של מערכות מים אלטרנטיביות". פרויקט אינטנסיבי נוסף של הארגון בקניה, בתוך קהילות שסובלות מאי ביטחון תזונתי. "עבורן אנחנו מפתחים מערכות גידול תוספי מזון, שילדים בב"ס מפתחים ומגדלים עבור ילדי הגנים בקהילה. הרעיון לפתח טכנולוגיות שלא מייצרות תלות בנו כישראלים או בנו כארגון סיוע". "כשפרצה המלחמה בים רוסיה לאוקראינה הקמנו פרויקט חירומי שרץ במשך שנתיים עם 14 משלחות במחנות הפליטים. עבדנו בעיקר עם נשים ונוער שנמצא במצב פוסט טראומטי מורכב, וביחד איתם מצאנו כל מיני דרכים לשפר את מצבם הפיסי במחנות הפליטים שכללו בניית מועדונים, מתחמי מפגש לנוער העברנו הכשרות טכניות את היכולות וגם את המעמד".
מיכל חושבת שחשוב להיות חלק מקהילת הסיוע ההומניטרי. "יש לנו המון אתגרים משותפים בקהילת ארגוני הסיוע בישראל, וחברים ועמיתים רבים עמם אנחנו משתפים פעולה. אני פריקית של שיתופי פעולה, זה הדבר הכי יציב שיכול להיות, ואני מאמינה בשיתופי ידע בין ארגונים, אם עובדים נכון עם שיתופי פעולה זה מאוד מחזק ארגונים. יש אתגרים משותפים, האתגר הגדול בזמן מלחמה, הוא להפיץ את העובדה שאנחנו ממשיכים גם עכשיו, לעבוד עבור קהילות שזקוקות לנו בכל העולם״