ֿ
קהילת סיד-ישראל מורכבת מארגונים ומאנשי ונשות מקצוע במגוון תחומים הקשורים לפיתוח בינ"ל וסיוע הומניטרי. בואו נכיר את חברי הקהילה ונלמד מהעשייה שלהם ברחבי העולם.
ֿ
בחודש האחרון, ישבו סמנכ"לית סיד-ישראל, דנה מנור, ומנהלת תחום הדיגיטל והמדיה החברתית של סיד-ישראל, שיר אפרת, עם רן כהן-אהרונוב, מנכ"ל ומייסד שותף של הארגון Early Starters International.
רן החל את דרכו המקצועית בתחום החינוך, מאורע דיי מפתיע שכן לא חשב על הכיוון הזה כשהיה צעיר. בשירותו הצבאי הציעו לו לעבוד בחינוך, שם גילה שהוא נשאב לעולם הזה והיכולת להשפיע על חיים של ילדים מאוד משמעותית לו, "גיליתי שזה אני". אחרי השירות הצבאי התחיל לעבוד בגן ילדים בירושלים וכשנתיים לאחר מכן פתח גן ילדים שפעל כ-15 שנה. הרצון להשפיע על כמה שיותר אנשים הובילו אותו לדחוף ליצירת שינויים בחינוך לגיל הרך ברמה רחבה יותר. הוא הקים את תחום הגיל הרך במכון הדמוקרטי, ושם הוציא לפועל רפורמות משמעותיות, כולל ליווי של ערים כמו ירושלים, תל אביב ורמת גן. בדרך קיבל הצעה ממשרד החוץ להצטרף לפרויקט בגאנה העוסק בחינוך לגיל הרך. כך הכיר את שרה וילנר, שעבדה בתקופה הזאת מש"ב, במרכז כרמל ובהמשך הפכה לשותפתו לייסוד ארגון Early Starters International.
רן סיפר לנו "הייתה בי שאיפה לעזור לאוכלוסיות מוחלשות, המכונות גם Vulnerable Societies, ואני בדיעבד יודע להגיד שזה קשור גם לסיפור המשפחתי שלי. אמי ז"ל הייתה ניצולת שואה וניצלה על ידי משפחה הולנדית שגידלה אותה באמסטרדם. אני מאמין שהמחויבות שלי להחזיר לחברה נובעת הרבה משם, ומעבר לזה שאני באמת אוהב חינוך ורוצה להשפיע, באפריקה גיליתי שהעובדה עם אוכלוסיות מוחלשות היא הדבר שהכי נוגע בי."
אחרי כמה שנים של עבודה בגאנה ובליבריה, החליטו רן ושרה להקים את Early Starters International. הארגון עצמו בעצם בנוי משתי זרועות: באחת, רן ושרה עובדים מול מדינות ברחבי העולם ומעבירים הדרכות מקצועיות, הכוללות התאמות מול מערכת החינוך המקומית. השנייה, היא זו של תגובה בחירום, וסיוע הומניטרי, ובמסגרתו עוסקים ב"הקטנה של הטראומה" באמצעות עבודה עם ילדים בגיל הרך. רן הסביר, שמתן מענה לחוויה הטראומתית ונרמול שלה על די הקשבה, משחק ועבודה עם צוות מקצועי קבוע מסייעת מאוד להפחתת השפעת הטראומה משמעותית. הסכנה העיקרית בטראומה לגיל הרך היא שהנזק יהיה בלתי הפיך בכלל תחומי חיי הילדים בעתיד, עניין החשוב לרן ולפעילי הארגון באותה רמה של מתן אוכל ומים.
על התפתחות הארגון וצורת עבודתו, מספר רן כי לדעתו הבינו את חשיבות "הקטנת הטראומה" מזמן, אך לא תמיד יכלו להוציא את ההבנה הזו לפועל. הפעם הראשונה שהצליחו לפעול בתחום כפי שרצו הייתה בעבודה עם ארגון IsraAid ביוון, כאשר עבדו עם פליטים סורים. Early Starters עבדו עם אימהות סוריות במחנה הפליטים, הכשירו אותן בנושא של הגיל הרך ובכלל בתחום החינוך. בסופו של דבר ההשפעה התרחבה לכדי פתיחת מרחב בטוח שהופעל על ידן במחנה הפליטים, ובהמשך הצטרפו לעניין שותפים בינלאומיים נוספים. מכאן, Early Starters עבדו עם ארגון הג'וינט, עם ארגון נאלא באתיופיה למיגור מחלת הטרכומה, וכל העת תוך מציאת דרכים יצירתיות ללמד את הילדים והצוותים כלים נוספים. למשל, באתיופיה הכירו לילדים דמות בשם טוטו בכדי ללמד אותם איך להתמודד עם המחלה, ובסופו של דבר הילדים לימדו את הדמות שהייתה "מבולבלת" כיצד ניתן להימנע ממנה ולטפל בה. רן סיפר לנו שבעבודתם הצליחו להגיע ל-50 אלף ילדים, "משהו שמדהים בסיפור הזה הוא שממש אפשר לראות את ההשפעה החינוכית".